07/04/2015

Werkgevers schrappen extraatjes door WKR

Bijna 60% van de werkgevers in Nederland is niet goed op de hoogte van de Werkkostenregeling (WKR) die sinds 1 januari van kracht is. De werkgevers die dat wel zijn, schrappen fors in extraatjes.

Dit blijkt uit onderzoek van WishWish.
Sinds 1 januari 2015 is de werkostenregeling voor alle werkgevers verplicht. Bedrijven kunnen tot 1,2% van de loonsom belastingvrij verstrekken aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Verstrekt een bedrijf meer, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80%.

Extraatjes vervallen
De meeste ondernemers die op de hoogte zijn van de regeling, proberen binnen de vrije ruimte te blijven, zo stelt WishWish. Zij schrappen fors in de extraatjes. Zo vervallen veel extra's die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden. Van de onderzochte extra's wordt met name bespaard op het fietsplan (-33%), verjaardagscadeaus (-18%) en een jubileumattentie (-13%). Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8%). Dit blijven werkgevers, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78%).

Kerstgeschenk
Jan Willem Röder, directeur van WishWish zegt in een toelichting: 'Omdat werkgevers het kerstgeschenk zo belangrijk vinden is het zaak om nu al rekening met deze uitgave te houden. Dat voorkomt dat je straks voor een vervelende keuze komt te staan: accepteer ik een 80% eindheffing of stel ik mijn personeel teleur.' (Bron: WishWish)

 

Terug naar nieuwsoverzicht