02-04-2024

Aanvraag Verklaring omtrent gedrag voortaan ook digitaal

Werkgevers kunnen binnenkort van hun personeel een Verklaring omtrent gedrag (VOG) ook digitaal ontvangen . Het digitaal ontvangen wordt in fases uitgevoerd. Uiterlijk op 28 mei 2024 is digitaal ontvangen voor alle werkgevers mogelijk.

Verklaring omtrent gedrag

Kantoor

Werkgevers vragen soms om een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Via een VOG wordt duidelijk of een werknemer strafbare feiten heeft gepleegd die in de weg staan bij het uitoefenen van een functie. Of een strafbaar feit bij een functie in de weg staat, is afhankelijk van het strafbare feit en van de functie. Een VOG is soms wettelijk verplicht, zoals bij de politie, in de kinderopvang en voor taxichauffeurs.

Digitaal naast papier

De digitale ontvangst van een VOG komt beschikbaar naast de papieren variant. De inhoud is grotendeels hetzelfde en ook de kosten van aanvraag zijn gelijk, namelijk € 33,85. Een digitale ontvangst is echter alleen mogelijk bij een digitale aanvraag. Het voordeel van een digitale aanvraag en ontvangst is dat het  snelheidswinst oplevert en veiliger kan worden verwerkt.

Controle op echtheid

De werkgever moet de VOG controleren op juistheid en echtheid. De digitaal ontvangen VOG kan online  worden gecontroleerd op echtheid  via de site www.validatie.nl

Planning in fases

Het digitaliseren van de VOG-ontvangst wordt uitgevoerd in fases. Afhankelijk van het KVK-nummer komt dit voor alle werkgevers de komende maanden beschikbaar. Uiterlijk op 28 mei 2024 is digitaal ontvangen voor alle werkgevers mogelijk.

Terug naar nieuwsoverzicht