09/03/2021

Gevolgen van Brexit voor loonbelasting en premies

Het handelsakkoord waarmee het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) op 1 januari 2021 verliet, heeft gevolgen voor de toepassing van de loonbelasting, de volksverzekeringen en de werknemers verzekeringen.

Landenkring

De Britse werknemer blijft vanaf 1 januari onder het EU-recht vallen als hij op 31 december 2020 in Nederland werkte en dat blijft doen. De verzekeringsplicht geldt ook als de werknemer vanuit het VK in Nederland werkt. Zo behoudt een Brit voor de loonbelasting het recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Voor de loonbelasting moeten de tabellen gebruikt worden voor werknemers die wonen in EU-landen, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba (de landenkring).

Britten die na 1 januari 2021 in Nederland gaan werken of niet meer onder het terugtrekkingsakkoord vallen, hebben geen recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Voor hen moeten de tabellen voor derde landen toegepast worden.

Komt een Brit na 1 januari 2021 naar Nederland toe of gaat een Nederlander naar het VK, dan hangt de verzekeringsplicht af van de afspraken tussen de EU en het VK.

Terug naar nieuwsoverzicht