12/12/2022

Mensen in dienst nemen die moeilijker aan werk komen

Neemt u een werknemer in dienst die moeilijker aan het werk kan komen, zoals ouderen of mensen met een arbeidshandicap? Dan heeft u als werkgever mogelijk recht op het loonkostenvoordeel. Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming waardoor uw loonkosten dalen. Dit is geregeld in de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). De bedoeling van de wet is dat kwetsbare groepen betere kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel krijgen?
Voor de volgende vier doelgroepen kunt u loonkostenvoordeel krijgen:

  • Oudere werknemers (56 jaar en ouder) die een uitkering hadden;
  • Werknemers met een arbeidshandicap die nieuw in dienst komen;
  • Werknemers met een arbeidshandicap die herplaatst worden;
  • Werknemers uit de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden.

Twijfelt u of uw werknemer onder één van deze doelgroepen valt? UWV heeft voor de werknemer een keuzehulp gemaakt. Deze kunt u als werkgever ook bekijken.

Let op de termijn van 3 maanden
Zorg dat u op tijd weet of u het loonkostenvoordeel wilt aanvragen. Om aan te tonen of uw werknemer aan de voorwaarden voldoet is een doelgroepverklaring vereist. Deze kan uw werknemer zelf aanvragen binnen 3 maanden na indiensttreding of herplaatsing. Let er wel op dat uw werknemer niet verplicht is hieraan mee te werken.

Hoe kan uw werknemer een doelgroepverklaring loonkostenvoordeel aanvragen?
Uw werknemer kan een doelgroepverklaring loonkostenvoordeel aanvragen bij UWV. Is uw werknemer 56 jaar of ouder en krijgt hij of zij een uitkering van de gemeente? Dan vraagt uw werknemer de doelgroepverklaring loonkostenvoordeel aan bij de gemeente.

Wilt u de doelgroepverklaring loonkostenvoordeel zelf aanvragen voor uw werknemer?
Uw werknemer kan u als werkgever hiervoor machtigen. Hiervoor kunt u het formulier “Machtigen voor aanvraag doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV)” op de website van UWV gebruiken.

Let op loonkostenvoordeel bij herplaatsing
In de praktijk blijkt dat UWV geen doelgroepverklaring afgeeft als betrokkene niet eerst een WGA-uitkering heeft ontvangen. Het is dus verstandig uw werknemer niet direct te herplaatsen, maar pas na een maand of langer, zodat hij of zij eerst een uitkering ontvangt. Als de werknemer binnen de wachttijd is gere-integreerd en na het einde van de wachttijd dit werk is blijven doen, is er geen recht op loonkostenvoordeel.

Hoe regelt u het loonkostenvoordeel met de doelgroepverklaring?
De doelgroepverklaring van uw werknemer bewaart u in uw loonadministratie. Geef deze dan ook zo spoedig mogelijk door aan uw ANB-relatiebeheerder. ANB dient het verzoek voor loonkostenvoordeel in via de loonaangifte. In de loonaangifte zetten wij de indicatie voor de aanvraag op “ja”. UWV beoordeelt welke werknemers in aanmerking komen voor het loonkostenvoordeel en voor welk bedrag. UWV berekent het totale loonkostenvoordeel voor uw bedrijf. Uiteindelijk betaalt de Belastingdienst het bedrag aan u uit.

Terug naar nieuwsoverzicht