23/04/2021

Taxatiewaarde van belang voor startersvrijstelling per 1 april

Voor de waarde waarover overdrachtsbelasting berekend wordt, is de waarde in het economisch verkeer bepalend, of de koopsom indien die hoger is. Dit betekent dat de taxatiewaarde van een woning vanaf 1 april 2021 bepalend kan zijn voor het krijgen van de startersvrijstelling. Jongeren tussen 18 en 35 jaar kunnen sinds dit jaar eenmalig genieten van een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april 2021 geldt die vrijstelling echter alleen nog voor woningen met een taxatiewaarde van maximaal € 400.000. Als de koopprijs onder de € 400.000 ligt, maar de woning wordt getaxeerd op meer dan € 400.000 moet er dus toch overdrachtsbelasting betaald worden.

De vrijstelling kent als voorwaarde dat deze vanaf het jaar 2021 nog niet eerder genoten is. Iedereen tot 35 jaar kan in principe dus één keer van de vrijstelling profiteren. Dit geldt ook voor degenen die nu al een koopwoning bezitten. Voor de vrijstelling is verder vereist dat men de woning zelf bewoont.
 
De startersvrijstelling voor de eigen woning kan mogelijk worden gecombineerd met de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Zo is het mogelijk om onder voorwaarden eenmalig een bedrag van maximaal € 105.302 belastingvrij te schenken indien dit geld wordt besteed aan de koop, verbouwing of aflossing van de hypotheekschuld voor de eigen woning. Ook geldt hier een leeftijdsgrens die inhoudt dat de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar moet zijn. Deze wijkt dus af van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Wij informeren u graag over de verdere voorwaarden voor de schenkingsvrijstelling eigen woning.

Terug naar nieuwsoverzicht