22/06/2021

Trouwen in een beperkte gemeenschap bestaande uit één bankrekening vormt geen schenking

Onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat het trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen, enkel bestaande uit één gezamenlijke bankrekening, geen schenking is.

Korte omschrijving

De uitspraak betrof een man en een vrouw die, vóórdat zij trouwden, huwelijkse voorwaarden lieten opstellen. Daarin werd bepaald dat zij iedere gemeenschap van goederen uitsloten, met uitzondering van één bankrekening. De man stortte een bedrag van € 10 miljoen op deze gezamenlijke bankrekening, de vrouw bracht geen vermogen in. De bankrekening vormde de zogenoemde ‘beperkte gemeenschap van goederen’, wat inhield dat zij samen gerechtigd waren tot het banksaldo, ieder voor de onverdeelde helft. Het overig vermogen bleef privévermogen van eenieder.

De inspecteur was van mening dat de ongelijke inbreng een schenking vormde van de man aan de vrouw. Zo stelde de inspecteur dat de vrouw € 5 miljoen rijker was geworden en legde hiervoor een aanslag schenkbelasting op.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft beslist dat geen schenking kan worden geconstateerd. Doordat het saldo op de bankrekening tot de huwelijksgemeenschap behoort, is niet bekend wat de echtgenoten aan het einde van de gemeenschap kunnen verdelen. Doordat het banksaldo tijdens het huwelijk nog kan muteren, is geen sprake van een zogenoemde ‘voltooide vermogensverschuiving’ tussen de echtgenoten. Evenmin kon de vrouw de helft van het aanwezig banksaldo als een aan haar afzonderlijk toebehorend vermogensbestanddeel beschouwen (het was niet haar privévermogen, maar gezamenlijk vermogen). Pas bij einde van het huwelijk wordt het banksaldo verdeeld en kan mogelijk een vermogensverschuiving worden geconstateerd. Op basis van de huidige wetgeving is het echter niet mogelijk om dan (alsnog) schenkbelasting te heffen.

Bent u voornemens te gaan trouwen? Wij denken graag mee over de mogelijke financiële gevolgen en vormgeving van uw huwelijkse voorwaarden.

Terug naar nieuwsoverzicht