04/05/2015

Vrije dag op 5 mei Bevrijdingsdag?

Dinsdag is het 5 mei en dat betekent dat in heel Nederland de vrijheid gevierd wordt. Toch betekent dat niet dat uw hele onderneming dicht moet op Bevrijdingsdag. Of werknemers een vrije dag krijgen, hangt af van de afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst.

In 1990 voerde de overheid Bevrijdingsdag in als nationale feestdag. Er staat echter nergens in de wet dat nationale feestdagen ook voor alle werknemers een – al dan niet betaalde – vrije dag zijn. Hierover moeten werkgevers en werknemers onderling afspraken maken in de cao of arbeidsovereenkomst.

Vaak bepalingen voor feestdagen in de cao

In veel cao’s staat de bepaling dat werknemers eens in de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag krijgen op 5 mei. In dat geval zal dat waarschijnlijk in 2015 ook het geval zijn.
Als uw onderneming niet onder een cao valt of uw cao geen aparte bepalingen bevat, kunt u zelf beslissen hoe u feestdagen behandelt. Het komt ook voor dat werknemers een toeslag uitbetaald krijgen als ze moeten werken op een feestdag.

Werkgevers willen op 5 mei niet verplicht vrij

Sommige werknemers – zoals de ambtenaren van de rijksoverheid – hebben op 5 mei altijd een vrije dag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ziet graag dat dit voor iedereen wordt ingevoerd en heeft dit daarom in een advies kenbaar gemaakt aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Werkgeversorganisaties hebben al aangegeven dat zij tegen dit plan zijn.(bron: Salarisrendement)

Terug naar nieuwsoverzicht